Gravid, fødende, i barsel - eller strever med utfordringer knyttet til dette?

Er du i barsel eller gravid - eller prøver du å bli gravid - og strever med tanker, følelser eller opplevelser?

🦋

Kjenner du på uro for foreldrerollen, eller har du kanskje vond bagasje fra egen oppvekst, som nå kommer tilbake?

Er det strevsomt å bli mamma eller pappa, overveldende, ensomt eller kanskje skremmende? Kanskje har du lite støtte, er alene eller kjenner deg ensom, redd eller trist?

Er du eller partneren din kanskje uplanlagt gravid og usikker?

🦋

Har du en vond eller traumatisk fødselsopplevelse bak deg som du trenger å bearbeide, kanskje selvom det har gått mange mange år siden fødselen?

Har du opplevd seksuelle overgrep og er gravid, og trenger hjelp med dette?

Har du alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis) og trenger hjelp og forståelse for hvor tøft dette kan være?

Strever du med fødselsangst eller fødselsdepresjon, eller har du opplevd dette tidligere og trenger å bearbeide det?

Har du mistet et barn?.. Kanskje har du ikke kunnet få barn, eller du har valgt å ikke få barn, og har opplevelser, tanker og følelser rundt dette, som det ville vært godt å få satt ord på?

🦋

Eller hadde det bare vært godt å ha støtte på veien i overgangen til å bli forelder?

🦋

Ja, det er mange temaer knyttet til svangerskap, fødsel, barsel, barn og foreldrerollen. Det er en intens periode i livet, som setter spor. I graviditet og barseltid blir også kvinner mer sensitive og vare, mer sårbare, følelsene sterkere, sansene skarpere. Slik er vi skapt fra naturens side, det er normalt og også viktig. Men det kan være krevende. Da er det godt å ha noen å komme til, et sted å åpne opp om alt av både gode og vonde og rare tanker, drømmer, følelser og opplevelser. Angst og glede går hånd-i-hånd denne perioden i livet. Det er også noe vi vet fra forskning, at god støtte og omsorg, og samtaler med en profesjonell, er positivt og forebyggende i denne tiden.

🦋

Men kanskje kjenner du ikke på mange vanskelige tanker og følelser, kanskje kjenner du en trygghet og naturlighet i at det svinger, syns det er fint å være gravid, gleder deg til fødsel - men ønsker en samtalepartner for å tilrettelegge for en trygg og god fødselsopplevelse i barselopprørets tid... Eller du ønsker fødselsforberedelse, en-til-en. Da er du også velkommen!

🦋

Min bakgrunn:

Graviditet, fødsel og barseltid har ligget mitt hjerte nær siden jeg selv ble mor i 2005, og egentlig ble frøet sådd allerede fra jeg jobbet som ekstravakt i akuttpsykiatrien i studietiden. Da begynte jeg å brenne for hvor viktig det er å få hjelp og støtte tidlig, for å forebygge. På psykologistudiet lærte vi knapt noe om psykisk helse i tiden rundt graviditet og fødsel, og dette - perinatalterapi - er ingen egen spesialisering i Norge. Så da var løsningen å gå min egen vei. Hovedoppgaven på studiet skrev jeg om fødselsopplevelsen. I 2008 deltok jeg på det første doulakurset som ble holdt i Norge, av den svenske doulaforeningen med Susanna Heli. Da startet vi også Norsk Doulaforening: norskdoulaforening.no/. Jeg jobbet som doula (fødselsledsager) etter dette, deltok på en rekke workshops og kurs, bl.a med Ina May Gaskin, og vi arrangerte flere doulakurs i Norge. Jeg fant min nydelige og dyktige veileder Gro Vatne Brean, og tok videreutdanningen 'Psykisk helse i graviditet og barseltid' som hun ledet på Rbup (Regionsenter for Barn og Unges Psykiske Helse), over halvannet år: www.rbup.no/undervisningsprogram 

🦋

Fra 2013 har jeg jobbet som fødselspsykolog på Den Lille Klinikk. Samtaler foregår enten på klinikken, over telefon eller jeg kommer på hjemmebesøk og barselbesøk.